Luister naar wat uw lichaam vertelt !

10 alarmsignalen van kanker die uw aandacht vereisen

Ontdek de resultaten van onze enquête door hier te klikkenProfessionele medewerkers luisteren naar u - Kankerfoon - 0800 15 800 Ga tijdig naar uw arts

U kent ongetwijfeld enkele afwijkingen die u niet mag verwaarlozen. U kunt uw kennis bijschaven door de lijst hieronder te bekijken.

10 alarmsignalen die uw aandacht vereisen !
 1. Blijvende heesheid of blijvende hoest vooral bij rokers of ex-rokers
 2. Slikmoeilijkheden, vooral bij mensen die roken en alcohol drinken
 3. Verandering in het stoelgangpatroon: aanhoudende diarree of constipatie of afwisseling van de twee
 4. Plasproblemen bij mannen
 5. Gewichtsverlies, vermoeidheid of aanhoudende koorts zonder duidelijke oorzaak
 6. Abnormaal bloedverlies (vaginaal buiten de maandstonden of na de menopauze, in de urine, de ontlasting, fluimen, blauwe plekken die spontaan opduiken,...)
 7. Een knobbeltje of zwelling, om het even waar op het lichaam (bijvoorbeeld in een teelbal, een borst, onder de huid, enzovoort)
 8. Een onvoorziene wijziging aan de borst: intrekking, uitstroming, roodheid,...
 9. Verandering in een huidvlek of een nieuwe huidvlek
 10. Een wonde die niet geneest, op de huid of in de mond
Geen reden tot paniek

Deze symptomen kunnen te wijten zijn aan een gezondheidsprobleem dat niets te maken heeft met kanker. Meer nog, om van betekenis te zijn moeten ze aanhoudend of terugkerend zijn. Ook mag u niet vergeten dat leeftijd een risicofactor is voor kanker: hoe ouder u bent, hoe beter u zou moeten opletten voor de alarmsignalen. Wat er van weze, herhaalde en hardnekkige afwijkingen, zelfs andere dan diegene die in deze lijst zijn opgenomen, rechtvaardigen een raadpleging van zijn/haar arts.

De best mogelijke reactie: tijdig uw arts raadplegen

Uw arts is de enige die, met de nodige onderzoeken, kan vaststellen of de afwijking te wijten is aan kanker. Indien nodig zal hij u doorverwijzen naar een specialist voor bijkomende opvolging.

Zo verhoogt u uw kansen om sneller een eventuele kanker te ontdekken. En meestal geldt: hoe vroeger de ontdekking, hoe minder ingrijpend de behandeling en hoe meer kans op genezing.

Meer info?

Download of bestel de brochure over alarmsignalen hier.

Met wie kunt u erover praten?

Wil u meer informatie over de alarmsignalen of elk ander thema in verband met kanker? Bel dan gratis en anoniem naar de Kankerfoon op het nummer 0800 15 800. Professionele hulpverleners luisteren er naar u, elke werkdag van 9 tot 13u en 's maandags van 9 tot 19u.