Luister naar wat uw lichaam vertelt !

De alarmsignalen van darmkanker die uw aandacht vereisen

Ontdek de resultaten van onze enquête door hier te klikkenProfessionele medewerkers luisteren naar u  - Kankerfoon - 0800 15 800 Ga tijdig naar uw arts
Alarmsignalen van darmkanker

Darmkankers kunnen gepaard gaan met een heel aantal uiteenlopende symptomen, die evenwel niet specifiek voor deze ziekte zijn. Toch rechtvaardigen ze een doktersbezoek. De aard van de symptomen en de snelheid waarmee ze verschijnen, hangen af van de plaats van het gezwel in de darm. Ze vereisen medische aandacht indien ze langer dan twee weken aanhouden of terugkeren.

De kankers in het einde van de darm (in het S-vormige gedeelte of sigmoïd - gelegen tussen de dikke darm en de endeldarm - en in het rectum) kunnen gepaard gaan met:
  1. bloedverlies via de anus, bloedsporen in de ontlasting of op het wc-papier
  2. onverklaarbare en aanhoudende veranderingen in de regelmaat van de ontlasting (diarree, verstopping, afwisseling van beiden), valse behoeftes of minder grote ontlasting
Gezwellen hogerop in de dikke darm (de stijgende dikke darm) kunnen langer onopgemerkt blijven. Ze gaan eerder gepaard met:
  1. vermoeidheid (heeft vaak te maken met bloedarmoede veroorzaakt door chronisch bloedverlies ter hoogte van het gezwel)
  2. onverklaarbaar vermageren
  3. aanhoudende buikpijn (vaak onder de vorm van onregelmatige krampen)
De best mogelijke reactie: tijdig uw arts raadplegen

Herhaalde en hardnekkige afwijkingen, zelfs andere dan diegene die in deze lijst zijn opgenomen, rechtvaardigen een raadpleging van zijn/haar arts. Uw arts is de enige die, a.h.v. de juiste onderzoeken, kan vaststellen of de afwijkingen te wijten zijn aan kanker. Indien nodig, zal hij u doorverwijzen naar een specialist voor bijkomende opvolging.

Zo verhoogt u uw kansen om sneller een eventuele kanker te ontdekken. En meestal geldt: hoe vroeger de ontdekking, hoe minder ingrijpend de behandeling en hoe meer kans op genezing.

Meer info?

Neem een kijkje op de website van de Stichting tegen Kanker of bestel de brochure over darmkanker.

Met wie kunt u erover praten?

Wil u meer informatie over de alarmsignalen of elk ander thema in verband met kanker? Bel dan gratis en anoniem naar de Kankerfoon op het nummer 0800 15 800. Professionele hulpverleners luisteren er naar u, elke werkdag van 9 tot 13u en 's maandags van 9 tot 19u.