Luister naar wat uw lichaam vertelt!

De alarmsignalen van prostaatkanker die uw aandacht vereisen

Ontdek de resultaten van onze enquête door hier te klikkenProfessionele medewerkers luisteren naar u  - Kankerfoon - 0800 15 800 Ga tijdig naar uw arts
Alarmsignalen van prostaatkanker

Een prostaatkanker kan jaren sluimeren zonder dat er symptomen optreden. Het is pas nadat de tumor behoorlijk groot geworden is, dat er zich symptomen kunnen voordoen als:

  1. een zwakke of onderbroken urinestraal
  2. vaker plassen, ook 's nachts
  3. een branderig gevoel bij het plassen
  4. troebele urine of bloed in de urine

Indien het om een kwaadaardig gezwel gaat dat zich heeft uitgebreid naar naburige organen, kunnen ook de volgende symptomen optreden:

  1. doffe pijn in de onderbuik of onderrug
  2. irritatie aan het rectum
  3. oedeem (zwelling door vochtophoping) aan het been of de fallus indien uw lymfeklieren aangetast zijn

U hoeft niet meteen in paniek te slaan indien u een of meerdere van deze symptomen vertoont. Problemen bij het plassen bijvoorbeeld, komen vaak voor, zeker bij mannen op leeftijd. Ze kunnen het gevolg zijn van problemen die helemaal niets met kanker te maken hebben.

De best mogelijke reactie: tijdig uw arts raadplegen

Herhaalde en hardnekkige afwijkingen, zelfs andere dan diegene die in deze lijst zijn opgenomen, rechtvaardigen een raadpleging van zijn/haar arts. Uw arts is de enige die, a.h.v. de juiste onderzoeken, kan vaststellen of de afwijkingen te wijten zijn aan kanker. Indien nodig, zal hij u doorverwijzen naar een specialist voor bijkomende opvolging.

Zo verhoogt u uw kansen om sneller een eventuele kanker te ontdekken. En meestal geldt: hoe vroeger de ontdekking, hoe minder ingrijpend de behandeling en hoe meer kans op genezing.

Meer info?

Neem een kijkje op de website van de Stichting tegen Kanker of bestel de brochure over prostaatkanker.

Met wie kunt u erover praten?

Wil u meer informatie over de alarmsignalen of elk ander thema in verband met kanker? Bel dan gratis en anoniem naar de Kankerfoon op het nummer 0800 15 800. Professionele hulpverleners luisteren er naar u, elke werkdag van 9 tot 13u en 's maandags van 9 tot 19u.